Hoe een rabbijn John Lennon aan een hit hielp

'Give peace a chance', een van de beroemdste klassiekers van John Lennon, werd niet bedacht door die opper-Beatle alleen, zo onthult de Sunday Times. In werkelijkheid was het een Canadese rabbijn die als inspiratiebron diende voor de song.

Belga

Vorige week vrijdag werd 'Give peace a chance' rond elf uur 's ochtends door radiozenders in heel de wereld gedraaid, om het feit te herdenken dat in 1918 op dezelfde dag en hetzelfde uur een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog.

Een logische muzikale keuze, want sinds dit nummer in 1969 door John Lennon werd geschreven, groeide het uit tot dé vredessong in het Vietnam-tijdperk - niet alleen door de inhoud maar ook door de 'bed in' en andere pacifistische acties die Lennon en zijn partner Yoko Ono eraan vastkoppelden. Pas nu is echter gebleken dat de aanzet tot de song werd gegeven tijdens een ontmoeting met een 69-jarige rabbijn, Abraham Feinberg.

Tijdens een verblijf in het Queen Elizabeth hotel in het Canadese Montreal nam Lennon contact op met deze 'rode rabbijn' die tijdens een van hun gesprekken zei: "John, we moeten de vrede echt een kans geven". Die woorden inspireerden Lennon tot het schrijven van zijn vredeshymne, waarmee hij naar eigen zeggen de wereld "een hedendaags 'We shall overcome'" wilde geven.

Het wordingsproces van het lied wordt deze woensdag geveild in de vorm van een enveloppe waarop het telefoonnummer van de rabbijn staat, samen met 25 sleutelwoorden zoals 'shagism' of 'baggism' of 'revolution' en het fout gespelde 'evelution' en namen als 'John en Yoko', 'Tommy Cooper' en 'Norman Mailer'.

Woorden die, zoals elke Lennon-fan weet, allemaal terug te vinden zijn in het nummer dat hij zelfs even wilde uitbrengen onder de titel 'John Lennon and the Flaming Red Rabbi'. Maar fans die belangstelling hebben voor de te veilen enveloppe, zullen hun spaarvarken moeten openbreken, want verwacht wordt dat het stukje papier een kleine 300.000 euro zal opbrengen.

Nu in het nieuws