58% Amerikanen keurt beleid Bush af

Het beleid van de Amerikaanse president George W. Bush stuit op de afkeuring van 58 procent van de Amerikanen. Dat blijkt uit een peiling van het televisiestation ABC en het blad Newsweek.

Belga

Ook meent 52 procent van de Amerikanen dat vice-president Dick Cheney bewust heeft deelgenomen aan het lekken van de naam van een agente van de inlichtingendienst CIA.

De afkeuring van Bush neemt toe in vergelijking met de vorige peiling van ABC/Newsweek. Eind september keurde slechts 53 procent van de Amerikanen de beleidskeuzes van de Republikeinse president af.

Volgens de peiling, die dit weekeinde verscheen, is 42 procent van de Amerikanen van oordeel dat de omschrijving "eerlijk en ethisch" van toepassing is op Bush. Daar staat tegenover dat 54 procent van de respondenten vindt dat de regering de ethiek niet respecteerde in de affaire van de CIA-agente.

Lewis Libby, de voormalige stafchef van vice-president Cheney, wordt beschuldigd van het onthullen van de naam van CIA-agente Valerie Plame aan journalisten. Dat is een misdaad in de Verenigde Staten. Het Witte Huis zou dit gedaan hebben om de mond te snoeren van Joseph Wilson, de echtgenoot van Plame en een voormalig ambassadeur die de argumenten voor de invasie in Irak in 2003 in twijfel had getrokken.

De peiling toont aan dat 52 procent van de respondenten meent dat Cheney de gegevens van de inlichtingendiensten manipuleerde om de oorlog in Irak te rechtvaardigen. Ook is 65 procent van de Amerikanen het niet eens met de manier waarop Bush momenteel de oorlog in Irak leidt. Tenslotte toonde 68 procent van de Amerikanen zich ontevreden over de huidige situatie in hun land.

Nu in het nieuws