Jordaanse politie arresteert vrouw voor aanslagen in Amman

De Jordaanse politie heeft de echtgenote van een van de drie daders van de zelfmoordaanslagen op hotels in Amman gearresteerd.

AP Ned

Ook zij had explosieven om haar middel en had deze tot ontploffing moeten brengen, en wel in het Radisson SAS hotel, waar op dat moment een bruiloftsreceptie aan de gang was, maar er ging iets mis, waardoor de explosieven niet tot ontploffing kwamen. De Jordaanse koning Abdullah II heeft dit zondag bekendgemaakt.

De aanslagen, waarbij woensdag 57 mensen om het leven kwamen, waren het werk van drie Irakezen, leden van Al-Qaida in Irak, de terreurorganisatie van de van origine Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi, zei vice-premier Marwan Muasher. De gearresteerde vrouw, Sajida Mubarak Atrous al-Rishawi, is de echtgenote van een van de daders en de zuster van de vroegere rechterhand van Al-Zarqawi in de Iraakse provincie Anbar. Deze Mubarak Atrous al-Rishawi werd door Amerikaanse troepen in Fallujah gedood, aldus de Jordaanse vice-premier.

De drie mannen en een vrouw kwamen op 4 november vanuit Irak in Amman aan, dus vijf dagen voordat zij de aanslagen zouden plegen. Zij gingen op de dag van de aanslagen per taxi naar hun doelwit.

Al-Qaida in Irak heeft in de boodschap waarin de terreurgroep de verantwoordelijkheid voor de aanslagen opeiste, gezegd dat er vier daders waren en dat alle vier in hun missie waren geslaagd. De arrestatie van Sajida Mubarak Atrous al-Rishawi komt dus als een complete verrassing.

Vice-premier Muasher zei dat uit alles blijkt dat de daders zoveel mogelijk slachtoffers wilden maken. De aanslagen zelf waren het werk van Irakezen, maar deze hadden hulp gekregen van Jordaniërs, aanhangers van Al-Zarqawi, aldus Muasher.

Dat de tot dusverre in Irak opererende Al-Zarqawi zijn terreuractiviteiten exporteert naar zijn vaderland doet het ergste vrezen voor de toekomst. Kennelijk wordt zijn aanhang in de regio steeds breder.

Nu in het nieuws