Saddams Iraakse advocaten trekken zich terug

Zo'n 1.100 Iraakse advocaten hebben zich teruggetrokken uit het team dat de vroegere Iraakse president Saddam Hoessein juridisch bijstaat.

AP Ned

De advocaten zeggen het voor gezien te houden omdat ze onvoldoende beschermd worden tegen mogelijke aanslagen op hun leven. De advocaten vrezen voor hun leven nu twee prominente confrères, die medeverdachten van Saddam verdedigden, zijn vermoord.

In een zaterdag in Bagdad openbaar gemaakte verklaring zeggen de advocaten dat hun, ondanks hun pleidooien tot de Iraakse regering, de Amerikaanse troepen in Irak en internationale organisaties, geen afdoende veiligheidsgaranties zijn gegeven en dat onder deze omstandigheden niet te werken valt. Ook herhalen de advocaten hun eis dat het proces tegen Saddam en de zijnen, dat op 19 oktober van start is gegaan, wordt stopgezet. Zij willen dat het proces in een neutraal land wordt gevoerd.

Adel Al-Zubeidi werd vorige week dinsdag doodgeschoten in het westen van Bagdad. Hij was de advocaat van de voormalige Iraakse vice-president Taha Yassin Ramadan, die evenals Saddam terecht staat voor tijdens diens regime begane misdaden. Vorige maand, een dag na het begin van het proces, werd Saadoun al-Janabi al doodgeschoten, een andere advocaat van de groep die Saddam en zijn handlangers verdedigt.

Saddams advocaten hadden eerder al gezegd dat zij, zolang de door hen geëiste veiligheidsgaranties niet gegeven worden, de volgende zitting in het proces tegen Saddam en de zijnen, op 28 november, zouden boycotten.

Nu in het nieuws