Massale betoging van oppositie in Azerbeidjan

Meer dan twintigduizend aanhangers van de Azerbeidzjaanse oppositie hebben zondag op een plein in de hoofdstad Bakoe gedemonstreerd om kracht bij te zetten aan hun eis dat de uitslag van de vorig weekend gehouden parlementsverkiezingen ongeldig wordt verklaard omdat er op grote schaal is gefraudeerd, en er op korte termijn nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

AP Ned

Het oppositeblok Azadliq (Vrijheid) en een aantal andere oppositiepartijen kwamen donderdag bijeen om de verdere strategie te bepalen voor de strijd tegen de regering, die zij verantwoordelijk houden voor de stembusfraude. De partijen kwamen overeen meer demonstraties te houden zoals die van woensdag, waar vijftienduizend mensen op afkwamen.

De eerstvolgende was zondag. Gehoopt werd dat ook nu zeker vijftienduizend mensen zouden komen opdagen. Het werden er meer dan twintigduizend.

Officieel heeft de regeringspartij Nieuw Azerbeidzjan van president Ilham Alijev de verkiezingen gewonnen. De oppositie eiste begin vorige week al nieuwe verkiezingen in vier op de vijf kiesdistricten in het land, waar volgens haar was gefraudeerd. De nationale kiesraad verwierp die eis, maar riep wel na een hertelling een oppositieleider tot winnaar uit in een kiesdistrict waar aanvankelijk een lid van de regeringspartij had gewonnen. Daarnaast ontsloeg president Alijev de gouverneurs van twee regio's wegens betrokkenheid bij de stembusfraude en werden vier voorzitters van kiescommissies aangehouden.

Volgens de oppositie proberen de autoriteiten echter haar goedkeuring van de verkiezingen af te kopen met enkele zetels extra in het parlement. Volgens de officiële uitslag krijgt Nieuw Azerbeidzjan, geholpen door aan haar gelieerde politici, opnieuw een stevige meerderheid in het parlement.

Nu in het nieuws