Serviërs onderhandelen met generaal Mladic over overgave

De Bosnisch-Servische politie en de authoriteiten in Servië onderhandelen momenteel met de voortvluchtige oorlogsmisdadiger Ratko Mladic over diens overgave.

Belga

Dat stelt de Bosnische krant Nezavisne, op basis van diverse bronnen.

"We hebben maandenlang intens gepoogd contact te leggen met de voortvluchtige. Zo'n tien dagen geleden is dat gelukt, dus nu onderhandelen we over overgave", aldus een van de bronnen. Het Bosnisch-Servische ministerie van Binnenlandse Zaken wil niet bevestigen, maar stelt dat er een positieve evolutie aan de gang is. De Bosnisch-Servische minister van Binnenlandse Zaken Darko Matijasevic zou bij de onderhandelingen betrokken zijn, net als de Servische eerste minister Vojislav Kostunica.

Mladic staat in de top drie van gezochte personen van het Internationaal Strafho voor ex-Joegoslavië ICTY. Tijdens de burgeroorlog in Bosnië-Herzegovina van 1992 tot 1995 zou hij verantwoordelijk geweest zijn voor diverse schendingen van de Conventies van Genève.

Toevallig zijn net dit weekend de leiders van de diverse politieke partijen in Bosnië bijeen in Brussel om te onderhandelen over wijzigingen aan de grondwet zoals opgesteld in Dayton tien jaar geleden. Zaterdag zou er alvast weinig voortuitgang geboekt zijn. Er werd bekeken hoe het huidige drieledige presidentschap zou kunnen vervangen worden door één persoon.

Nu in het nieuws