374 wagens in brand gestoken en 212 aanhoudingen in Frankrijk

De 17e nacht van stadsrellen in Frankrijk leverde een balans op van 374 brandende wagens en 212 aanhoudingen. In Parijs bleef het rustig, maar in diverse andere steden was er een escalatie.

Belga

BR> Met 374 houdt de daling van het aantal brandende wagens aan. Het aantal aanhoudingen ligt wel hoger dan de nachten voordien.

Parijs had een grote politiemacht op de been gebracht omdat er een dreiging was van geweld in het stadscentrum. Uiteindelijk bleef alles rustig en was er enkel een beetje agitatie in de vooravond bij een bezoek van minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy.

In Lyon echter waren er hevige rellen, voor het eerst in Frankrijk in een stadscentrum. Tientallen wagens gingen in de vlammen op, een politieman moest gehospitaliseerd worden nadat hij geraakt werd door een petanque-bal. Ook werd een molotovcocktail gegooid tegen de grote moskee van Lyon. Het projectiel is niet ontploft en heeft geen grote schade veroorzaakt. De bewaking van de moskee door de politie was al opgevoerd, na enkele eerdere incidenten. In Carpentras werden twee zelfgemaakte brandbommen gegooid naar de moskee tijdens het vrijdaggebed.

Nog in Carpentras ging een basisschool in vlammen op. In Straatsburg gebeurde hetzelfde met 12 auto's.

Nu in het nieuws