Abt van Averbode onverwacht overleden

Zondagnamiddag is Ulrik Edward Geniets, abt van de Norbertijnenabdij in Averbode (Scherpenheuvel-Zichem), op 66-jarige leeftijd onverwacht overleden.

Belga

Hij werd door een medebroeder dood aangetroffen in zijn vertrekken toen hij niet opdaagde in de gemeenschap. Abt Geniets was onlangs teruggekeerd uit India.

Ulrik Edward Geniets werd op 5 juni 1939 in Ekeren geboren. Op 12 september 1957 trad hij in in de abdij van Averbode. Op 28 augustus 1959 legde hij er zijn religieuze professie af en op 14 maart 1964 werd hij priester gewijd.

Ulrik Edward Geniets was doctorandus in de theologie en auteur van enkele boeken. Hij gaf tal van voordrachten in Vlaanderen, in parochies en voor culturele verenigingen. Ook was hij voorzitter van de Vereniging ter bevordering van het Religieuze Boek in Vlaanderen en ondervoorzitter van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur, dat in de Abdij van 't Park in Heverlee (Leuven) is ondergebracht. Verder maakte hij deel uit van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad (IPB), het hoogste adviesorgaan van de Vlaamse kerkprovincie. Sinds 1 april 1987 was hij abt.

Geniets woonde als fervent supporter van GBA geregeld wedstrijden bij. Het was voor hem niet alleen een middel om zich te ontspannen maar naar zijn zeggen ook een gelegenheid om met de mensen in contact te komen.

Nu in het nieuws