Groei in appartementsbouw dreigt stil te vallen

De voorbije vijf jaar zijn in Vlaanderen telkens weer meer appartementsgebouwen gebouwd, maar dit jaar lijkt er een einde te komen aan de groei.

Belga

Dat blijkt uit een analyse van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), die vreest dat een stijgende hypothecaire rente de groei helemaal zal doen stilvallen.

De toename van het aantal begonnen appartementen zal volgens de VCB in 2005 uitkomen op 6 procent. In 2004 was dit nog 19 procent, in 2003 zelfs 28 procent.

Volgens de VCB daalt in 2005 de markt van de appartementsbouw in Antwerpen zelfs met 4 procent . In West-Vlaanderen (2 procent groei) en Limburg (9 procent) valt de groei sterk terug, in Vlaams-Brabant (21 procent) en Oost-Vlaanderen (16 procent) valt het nog mee.

De terugval van de groei wordt wel gedeeltelijk goed gemaakt door de groei van de woningbouw. "De markt van de eengezinswoningen groeit sterk, doordat er een groter aanbod is aan verkavelingen", stelt Marc Dillen, directeur-generaal van de VCB. "Wie genoeg kapitaal heeft, verkiest een eengezinswoning boven een appartement."

Volgens de VCB valt het ook op dat de appartementsgebouwen kleiner worden, vooral in de arrondissementen Gent, Hasselt, Ieper en Dendermonde. " De nieuwe appartementswoningen in Vlaanderen zijn nu gemiddeld 8 procent kleiner dan in 2001: de gemiddeld oppervlakte is gedaald van 80 tot 74 vierkante meter. Volgens de VCB is deze trend te wijten aan de toename van het aantal alleenstaanden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER