Werkgever mag internetgebruik werknemer stiekem controleren

Een werkgever mag het internetgebruik van zijn werknemers onder bepaalde omstandigheden in het geheim controleren. Dat oordeelt een Gentse arbeidsrechter, zo schrijft De Tijd woensdag. Normaal moet een werkgever zijn werknemers vooraf meedelen dat hij zulke controles gaat uitvoeren. 'Het vonnis bewijst dat het recht van de werknemers op de eerbiediging van hun privacy niet onaantastbaar is', zegt de Gentse docente sociaal recht Sabine Vanoverbeke.

Belga

De informaticus in kwestie werkte bij de helpdesk van het bedrijf en maakte daarvan gebruik om zijn eigen zaak te promoten. Dat gebeurde in e-mails aan klanten van zijn werkgever. De feiten kwamen toevallig aan het licht toen de netwerkbeheerder van het bedrijf vaststelde dat enkele mails niet waren verzonden. Daarop besloot de werkgever het e-mailverkeer van de informaticus in het geheim te controleren, wat eigenlijk indruist tegen een collectieve arbeidsovereenkomst van 26 april 2002.

Voor de arbeidsrechtbank in Gent beriep de ontslagen werknemer zich op die CAO. Hij riep in dat de controle op zijn internetgebruik niet voorafgaandelijk door de werkgever was aangekondigd. Daaruit leidde hij af dat hij ten onrechte om dringende redenen was ontslagen. De arbeidsrechtbank in Gent verwierp dat argument.

Volgens docente Sabine Vanoverbeke bewijst het vonnis dat de rechtbanken blijk geven van 'gezond verstand' en dat het recht op privacy van de werknemers geen onaantastbaar grondrecht is.

Nu in het nieuws