Blair verliest stemming in Lagerhuis over antiterreurwetgeving

De Britse premier Tony Blair heeft woensdag de stemming in het Lagerhuis over de nieuwe, strenge terreurwetgeving verloren.

AP Ned

BR>De wetgeving werd met een meerderheid van 322 tegen 291 stemmen verworpen. Blair had het Lagerhuis voor de stemming nog voorgehouden dat de Britse politie sinds de bomaanslagen van 7 juli in Londen twee terreurcomplotten heeft verijdeld en dat daaruit weer eens te meer duidelijk is geworden hoe reëel de terreurdreiging is.

Het verzet tegen het pakket maatregelen dat volgens de regering-Blair noodzakelijk is in de strijd tegen het terrorisme, was heftig. Omdat elke stem telde had Blair twee ministers voortijdig laten terugkeren uit het buitenland. Het betreft minister van financiën Gordon Brown, die slechts twee uur in Israël verbleef, en minister van buitenlandse zaken Jack Straw. Hij kortte een bezoek van de Europese Unie aan Rusland in.

Vooral de verlenging van het voorarrest van terreurverdachten van veertien tot negentig dagen wekte veel weerstand, ook bij leden van Blairs Labour-partij.

Nu het voorstel is weggestemd heeft Blair een vernederende nederlaag geleden die vraagtekens plaatst bij zijn leiderschap.

Nu in het nieuws