Tot 5 jaar cel geëist voor telefoonkaartenzwendel

Het openbaar minister (OM) heeft woensdag voor de correctionele rechtbank van Antwerpen tot vijf jaar cel gevorderd voor de drie hoofdbeklaagden van een gigantische zwendel met telefoonkaarten waarbij de fiscus voor ruim 21 miljoen euro werd opgelicht.

Belga

Het onderzoek naar de zwendel werd begin april opgestart na een klacht van de fiscale administratie. Die had in de boekhouding van enkele bvba's meerdere fictieve facturaties aangetroffen. Die ontdekking bracht uiteindelijk een gigantische zwendel met telefoonkaarten aan het licht.

Hoofdbeklaagden Bela S. en zijn zoon Jacob uit Wilrijk kochten met hun bvba's All Telecards Supplies (ATS), M.S Trading en Brotik zes jaar lang grote ladingen prepaid telefoon- en gsmkaarten op bij Belgische groothandelaren.

De goederen werden echter gefactureerd aan vennootschappen waarvan sommige enkel op papier bestonden. Volgens het parket verkochten de verdachten de telefoonkaarten vervolgens in het zwart door aan Belgische nachtwinkels, belwinkels en krantenwinkels. Dankzij hun frauduleuze praktijken konden ze de goederen een flink stuk onder de gangbare marktprijs verkopen en zo fenomenale omzetten vergaren.

Nu in het nieuws