Senioren willen meer thuishulp

Als de overheid wil dat senioren langer zelfstandig in hun huis blijven wonen, moet ze de thuishulp beter uitbouwen. Dat is één van de conclusies van het woondebat voor en met senioren.

jforier

De seniorenraad van het district Antwerpen organiseerde dinsdag een debat rond het woonbeleid in de stad. Ruim 160 senioren kwamen luisteren en gaven hun mening. ”De overheid wil dat senioren langer in hun woning blijven wonen”, zegt Maria de Loos, voorzitster van de seniorenraad. ”Dat lukt alleen als er voldoende thuishulp is. Zowel het Wit-Geel Kruis als de poetshulp kampen met een personeelstekort. Ze hebben geen tijd om de senioren rustig te helpen.”

Bovendien moeten woningen worden aangepast aan de nieuwe noden van de senioren. ”Zo moeten bijvoorbeeld de badkamer veranderen en de deuren vergroten”, zegt De Loos.

”Dat zijn kleine, maar dure ingrepen. Sommige districten hebben daar al subsidies voor, maar de stad Antwerpen blijft achter.”

De voorzitster is teleurgesteld dat op het debat geen enkele schepen aanwezig was. De Antwerpse districtsschepenen waren er wel. ”Wij wensen als senioren door de stad erkend te worden. Als het beleid iets wil ondernemen, willen we betrokken worden. Vorig jaar was er het Bal van de Senioren. Eén dag op voorhand werd ik pas verwittigd. Ik kon de senioren niet meer uitnodigen voor dit evenement. Wij willen geen betutteling meer.”

Nu in het nieuws