"De link tussen Antwerpen en New York is verankerd"

"De marathon is voorbij, het serieuze werk rond de Red Star Line gaat verder. ”Tijdens het afsluitend diner maandagavond merkte je de interesse voor het project dat Antwerpen een unieke kans biedt om de Amerikanen te overtuigen. Het is een succesvol citymarketing-tool”, zeggen de schepenen Philip Heylen en Ludo Van Campenhout.

jforier

Dure eden werden dit keer niet gezworen. Al werd door Ludo Van Campenhout toch voorzichtig geopperd om in november 2006, bij de nieuwe editie van de marathon, naar New York te komen. Eerst staat april op het programma. ”Dan bieden we een tentoonstelling aan en starten we de fundraising waarvoor we maandag de basis hebben gelegd”, legt cultuurschepen Heylen uit.

”Consul-generaal Renilde Loeckx zorgde voor een uitgelezen publiek: Diane von Fürstenberg (die door haar officieel benoemd werd tot godmother van het project), de kleindochter van componist Irving Berlin, topjournalist Carl Bernstein (Watergate-schandaal), Israel Singer (de voorzitter van de joodse gemeenschap) en zovele andere prominente New Yorkers”, zegt schepen van Toerisme Ludo Van Campenhout.

”Diane von Fürstenberg, die zich echt inspant om de Red Star Line te promoten, zal na haar verloren weddenschap meer dan alleen een kleed creëren, er komt zeker ook een sjaal en misschien nog wel meer. Als ze in februari haar winkel opent in Antwerpen, zal dat duidelijker worden”, weet de cultuurschepen nog.

”De Red Star Line werd de carrier of hope genoemd. De hoop om van de gebouwen aan de Rijnkaai een unieke gedenkplaats te maken, is tijdens onze missie ondertussen stevig gefundeerd. De link tussen Antwerpen en New York is de voorbije dagen verankerd. Het verhaal van de Red Star Line gaat over mensen, over emoties. Mensen pikken dat verhaal op, zelfs al kwamen ze niet via Antwerpen naar Amerika. Ze zijn wel immigranten en herkennen de situatie. Zo ontmoette ik in de metro een man, Eliot Grossman, die net als ik de weg zocht. Wonend in Pennsylvania bleek zijn moeder in Antwerpen geboren te zijn. De geboorteakte was door Frans Van Kuyck getekend”, vertelt Van Campenhout. ”Een link die we verder moeten onderzoeken, is Zuid-Amerika, specifiek Brazilië en Argentinië. Ook daar trokken veel mensen vanuit Antwerpen naartoe.” Ook naar de mensen die wel in Antwerpen arriveerden, maar niet op de boot geraakten en dus in de stad bleven, moet nog meer aandacht gaan.

”Zoals de familie van André Gantman. Ook die suggestie van architect John Belle moeten we verder bekijken”, aldus Van Campenhout. ”Binnen het team van het MAS hebben we iemand vrijgemaakt, die alle getuigenissen bij elkaar zal brengen. Van alle bestaande beeld- en geluidsfragmenten tot nieuwe voor zover we ze kunnen vinden”, geeft Philip Heylen aan. De schepenen organiseren zondag een aftermarathonparty in de Waagnatie. ”Sympathisanten, marathonliefhebbers en Red Star Line-adepten zijn welkom vanaf 15u.”

Nu in het nieuws