Vrouw uit Brasschaat kritiek na verkeersongeval in Egypte

Marie-Jo De Ridder (53) uit Brasschaat raakte vorige week betrokken bij een zwaar verkeersongeval in de buurt van Luxor. Twee Egyptische vrienden, die in dezelfde auto zaten, kwamen om het leven. Zelf ligt Marie-Jo in kritieke toestand in het ziekenhuis. ”Maar geld lijkt daar belangrijker dan haar leven”, constateert de familie bitter.

jforier

Een dubbele sleutelbeenbreuk, gebroken ribben, bloed in de longen en andere inwendige bloedingen. Met die verwondingen belandde Marie-Jo De Ridder donderdag in een ziekenhuis in Luxor na een ernstig auto-ongeval. Een Egyptische vriend, die hielp om daar een huis te kopen, en zijn moeder overleefden het ongeluk niet. ”Ze was voorbereidingen aan het treffen om daar te gaan wonen”, vertelt hartsvriendin Ria Op de Beeck (53).

”Ik zou haar later volgen. Egypte was ons droomland, het land waar we een winkeltje wilden beginnen en van het leven wilden genieten. Maar die Egyptische droom is nu met de grond gelijkgemaakt.” Marie-Jo De Ridder lag eerst 48 uur in coma.

”Ze werd van een klein ziekenhuis overgebracht naar een groter, internationaal erkend ziekenhuis. Eigenlijk moest ze dringend geopereerd worden, maar de dokters wilden 6.000 euro cash voor ze aan de operatie begonnen”, vertelt schoondochter Katia (30), die samen met haar man Hans restaurant Lievekenshoek uitbaat in Brasschaat.

”Een specialist die uit Caïro moest komen, miste bovendien zijn vliegtuig. Een dag later arriveerde hij per trein en constateerde dat het ziekenhuis niet de juiste middelen had. Daardoor ging wéér een kostbare dag verloren. Zes dagen na het ongeval is haar toestand nog steeds kritiek en is ze nog altijd niet geopereerd.”

”Hans - mijn man en de zoon van Marie-Jo - is zondag naar Egypte vertrokken”, zegt Katia. ”Maar er zit nog niet veel schot in de zaak.” Bijkomende complicatie is dat de vrouw tijdens het ongeval miljoenen oude Belgische frank bij zich had om daar een huis te kunnen kopen.

”Een deel daarvan is gestolen na het ongeluk. Neven van de Egyptische ex-man van Marie-Jo proberen aanspraak te maken op de rest. Maar ze is toch nog niet dood! Bovendien is het háár geld.” Katia en Ria hopen dat Marie-Jo snel naar Caïro kan worden overgebracht om geopereerd te worden, al is ook dat een risicovolle onderneming. ”Voor ons is het bang afwachten”, zegt Katia, ”meer kunnen wij op dit moment niet doen.”

Nu in het nieuws