Vierduizend jaar oud observatorium ontdekt in China

Print
In het noorden van China is een 4.100 jaar oud observatorium opgegraven. Het bestaat uit een plateau in de vorm van een halve cirkel met een straal van veertig meter met aan de rand pilaren die de bewegingen van de zon door de seizoenen heen markeren. Dat heeft de krant China Daily dinsdag bericht.
Chinese heersers hebben millennia lang astronomen in dienst gehad om kalenders te maken en waarzeggingen te doen. De Chinese astronomen waren de eersten die observaties van kometen en andere hemelverschijnselen te boek stelden.
Het nu ontdekte observatorium bevindt zich in de buurt van Linfen in de provincie Shanxi, waar de oudste gegevens over menselijke bewoning 4.300 jaar teruggaan, zei de China Daily. Volgens archeoloog He Nu werd het observatorium behalve voor bestudering van astronomische verschijnselen ook gebruikt voor offerrituelen.
Aan de plaats waar de stralen van de zon door de openingen tussen de pilaren schijnen kan men de tijd van het jaar aflezen. De markeringen in het observatorium verschillen slechts een of twee dagen met de oude Chinese maankalender die op het platteland nog altijd wordt gebruikt, zei de China Daily.
Nu in het nieuws