Clijsters pakt dertigste WTA-titel in eigen huis

Kim Clijsters heeft in stijl de tweede editie van "haar" Hasselts Gaz de France Stars-toernooi (170.000 dollar/decoturf) gewonnen.

Belga

In de finale zondagnamiddag kon haar Italiaanse opponente Francesca Schiavone (WTA 15) enkel in de eerste twee games een vuist maken tegen onze nummer twee van de wereldranking. Ook in het achtste onderlinge duel kon Schiavone geen set winnen tegen Kim: Clijsters haalde het in 1u16 met 6-2, 6-3.

Kim mocht de partij openen, maar ditmaal geen vliegende start. Schiavone domineerde en met een schitterend dropshot kon ze meteen een breakn. Clijsters vocht terug, stond tweemaal op breakpunt, maar kon het niet afmaken: Schiavone op 2-0. Het publiek werd er stil van. Stilaan raakte de motor bij Clijsters warm gedraaid. Na winst in haar eigen service game kon onze landgenote in het vierde game, ondanks een ace van Schiavone, een rebreak forceren (2-2).

Het vertrouwen bleef groeien bij Kim. Het vijfde game werd blanco binnengehaald. Clijsters stuurde de Italiaanse naar alle hoeken van het terrein. Dat begon fysiek sporen na te laten, wat Clijsters toeliet een nieuwe break te forceren (4-2). Schiavone werd er moedeloos van. Clijsters hield de greep op de wedstrijd en toen Schiavone in het laatste game nog betrapt werd op twee dubbele fouten stond niets setwinst van Kim nog in de weg (6-2). Ze sloeg maar liefst 80 procent eerste opslagen binnen.

Hetzelfde scenario in de tweede set. Clijsters moest onmiddellijk haar service inleveren. Maar nu reageerde de kampioene in Clijsters onmiddellijk met stijl. Met een blanco rebreak stonden de bordjes weer in evenwicht. Door concentratieverlies bij Clijsters verloor de wedstrijd stilaan haar spankracht, maar dat nam het publiek niet. Met luide aanmoedigingen riepen de toeschouwers hun favoriet terug in de partij. In het achtste game brak Clijsters opnieuw door de opslag van Schiavone. Dat betekende het einde voor de Italiaanse, die eerder dit jaar al de finales van Bali (tegen Lindsay Davenport in september) en van Moskou (tegen Mary Pierce in oktober) verloor.

Voor Clijsters was Hasselt de 30e titel op het WTA-circuit, de negende in 2005. Eerder was de 22-jarige Limburgse al de beste in Indian Wells, Miami, Eastbourne, Stanford, Los Angeles, Toronto, US Open en Luxemburg, Ze evenaart nu haar recordaantal van gewonnen toernooien in één seizoen, dat ze vastlegde in 2003, het jaar dat ze nummer één van de wereld werd. Dit jaar, met al een eerste grandslamtitel op zak en nog alle kansen om na de Masters in Los Angeles de koppositie in te nemen van de WTA-ranking, zou echter haar beste seizoen ooit kunnen worden. Voorlopig kan Clijsters een rapport voorleggen van 66 enkelzeges in 2005, tegenover 7 nederlagen.

De nummer twee van de wereld speelde in Hasselt haar laatste toernooi voor de Masters in Los Angeles (8-13 november).

Nu in het nieuws