Gemeenten kunnen BTW op rioolinvesteringen terugvorderen

Gemeenten die voor het afvoeren van hun rioolwater een overeenkomst afsluiten met een drinkwatermaatschappij kunnen van de federale overheid voortaan de BTW terugvorderen die betaald is op de aanleg en het onderhoud van hun rioleringen. Dat heeft minister van Financiën Didier Reynders geantwoord op een vraag van CD&V-senator Jan Steverlynck, die tevreden reageert.

Belga

Een overheid kan normaal gezien, net zoals een particulier, de BTW die hij betaalt niet terugvorderen van de staat. Gemeentebesturen moeten de BTW (21 procent) op de investeringen en het onderhoud van hun rioleringen dan ook betalen.

Door een Europese BTW-richtlijn komt daar nu verandering in. Reynders gaat volgens Steverlynck alle BTW-kantoren de nodige instructies geven waardoor de gemeenten zonder problemen de BTW zullen kunnen terugvorderen wanneer zij voor voornoemde constructie kiezen.

"Voor vele gemeentebesturen is dat nieuws een belangrijke budgettaire meevaller. Wegens de hoge investeringskosten in het rioleringsnet ligt de BTW-kost (21 pct) immers enorm hoog.

Nu in het nieuws