Verhofstadt wil "Generatiepact onverkort uitvoeren"

De regering gaat het Generatiepact volledig uitvoeren omdat het nodig is voor de toekomstige generaties. Dat heeft premier Guy Verhofstadt vrijdag verklaard na afloop van de nationale betoging van de vakbonden tegen dat pact.

Belga

Het is volgens de eerste minister niet ernstig overleg te vragen omdat het pact juist na lang overleg tot stand is gekomen. Ook VLD-voorzitter Bart Somers roept de regering op het Generatiepact volledig en onverkort uit te voeren.

Hij prijst ook de aanpak van minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (VLD) in de aanloop naar de betoging. "Chaotische situaties en incidenten werden maximaal vermeden. Dit is ook de verdienste van de vakorganisaties".

De VLD heeft volgens haar partijvoorzitter begrip voor de onzekerheid en angst bij sommige mensen. "Maar nu niets doen en alles laten zoals het is, is op langere termijn veel erger. Alle studies tonen aan dat de activiteitsgraad in ons land naar omhoog moet, zeker bij oudere werknemers, om onze welvaart veilig te stellen", stelt Somers.

Hij verwijst daarbij naar het Vlaamse vergrijzingsrapport, dat onlangs werd bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat er in 2030 bij ongewijzigd beleid 300.000 minder actieven zullen zijn, met 200.000 meer te onderhouden.

Nu in het nieuws