Bourgeois wil verdrag tussen Vlaanderen en Kroatië

Vlaams minister voor buitenlands beleid Geert Bourgeois en de Kroatische president Stjepan Mesic hebben donderdagavond het pad geëffend voor een verdrag tussen Vlaanderen en Kroatië. Dat verdrag moet volgens de minister de vertaling zijn van de goede onderlinge relaties. Bourgeois kondigde ook aan dat hij 500.000 euro uittrekt voor Vlaams-Kroatische projecten die worden uitgevoerd in samenwerking met Unizo, Voka en de Universiteit Gent.

Belga

Vlaanderen heeft nu al bilaterale samenwerkingsakkoorden met tien landen in Centraal- en Oost-Europa. Acht van de tien partnerlanden traden in 2004 toe tot de EU en konden vanaf dan een beroep doen op Europese steun. Vlaanderen wijzigde daarom zijn beleid door een onderscheid te maken tussen de nieuwe EU-lidstaten en de landen die, net als Kroatië, in de nabije toekomst tot de EU willen toetreden.

Bourgeois zegt dat de contacten tussen Vlaanderen en Kroatië in het verleden al goed waren door het gedeelde autonomiestreven. "Maar ook economisch worden de relaties steeds beter. Vlaanderen is goed voor 72 pct van de export van België naar Kroatië, voor een bedrag van 155 miljoen euro. Sinds 1999 is de Vlaamse uitvoer naar Kroatië gestegen met meer dan 80 pct. De goede onderlinge relaties wil ik nu vertalen in een verdrag en een concreet samenwerkingsakkoord in de verschillende Vlaamse bevoegdheidsdomeinen", zegt Bourgeois.