Vrouwen die nu twintig zijn, hebben nog 70 jaar te leven

Het zal de Belgische premier tijdens zijn vakantie in het fraaie Toscane ongetwijfeld sterken in de overtuiging dat het generatiepact er moet komen, het onderzoek dat de Sunday Times publiceert en waaruit blijkt dat een vrouw die nu twintig jaar is, grote kans maakt om nog meer dan 70 jaar te blijven leven - voor mannen ligt dat cijfer slechts iets lager.

Belga

Want dat doet opnieuw de vraag rijzen wie dat moet betalen. Dat de vergrijzing, en de (economische) gevolgen daarvan, de gemoederen beroeren, hebben wij de voorbije weken allemaal kunnen ervaren. Nu bevestigen Britse onderzoekers het al bestaande vermoeden dat dit probleem in de toekomst alleen maar verder zal toenemen, want de trend die wil dat de mensen in de geïndustrialiseerde wereld steeds ouder worden, is nog lang niet aan het afzwakken.

Integendeel. Een nieuw Brits onderzoek geeft aan dat een vrouw die nu twintig jaar is, een goede kans heeft om de klip van de 90 te overschrijden. En voor vrouwen die rond 2025 het levenslicht zien, zal het eeuwfeest eerder regel dan uitzondering worden.

En dat komt vooral door de gezondere jeugdjaren en de verbeterde gezondheidszorg tijdens de rest van het leven. Volgens Stephen Richards, een Brits researcher die zich baseerde op de officiële overlijdensregisters, "kan een vrouw van 65 in de hoogste socio-economische groep nu al rekenen op een verdere levensduur van gemiddeld 21 jaar. Dat cijfer zal, als gevolg van verwachte verbeteringen in de levensomstandigheden, verder blijven stijgen".

Want voor mensen die in 1931 werden geboren, steeg de overlevingskans gemiddeld tussen de 1 en 2 procent per jaar dat ze leefden. Dat is nu al uitgegroeid tot 4 procent per jaar. Belangrijke redenen daarvoor zijn volgens Richards de succesvolle bestrijding van ademhalingsziektes die in het recente verleden kinderen en ongeboren baby's troffen en die op latere leeftijd fataal werden, samen met de afname van het aantal rokers.

Speculaties dat de "plaag van onze tijd", zwaarlijvigheid, de trend zou doen keren, zijn volgens zijn onderzoek onjuist. De nieuwe cijfers bevestigen wat de regering-Blair zelf al had berekend (ook al tegen de achtergrond van de dreigende pensioencrisis). Die officiële cijfers geven namelijk aan dat een vrouw die in 2046 haar 25ste verjaardag viert, een zeer grote kans maakt om - al dan niet op eigen kracht - ook de honderd kaarsjes uit te blazen.

Hoewel de groeiende vergrijzing voor de hele bevolking geldt, blijft het een feit dat wie vrouw is en tot een hogere socio-economische groep behoort een langer leven tegemoet kan zien dan een man en iemand die uit een minder welgestelde klasse komt. Allemaal pensioensparen dus maar.