"Freddy vs Jason" bloedigste VS-horrorfilm ooit

Met 167 gewelddadige scènes, waaronder 86 "spiets-vondige" daden (gespietste acteurs), 20 afgerukte ledematen en veertien dodelijke stroomstoten mag de uit 2003 daterende film "Freddy versus Jason" zich op de borst slaan als bloedigste horrorfilm uit de recente Amerikaanse filmgeschiedenis.

Belga

BR> Het klassement van de 100 bloedigste VS-film van de voorbije dertig jaar werd ter gelegenheid van het in de VS immens populaire Halloween opgesteld door filmcritici van de website 'FamilyMediaGuide.com'.

In 'Freddy vs Jason' nemen twee van de grootste griezelslechteriken, Robert Englund als Freddy Krueger uit de "Nightmare on Elm Street"-reeks en Ken Kirzinger als Jason Voorhees uit de eindeloze Friday the 13th-reeks, het niet alleen tegen gillende tieners, maar ook tegen elkaar op. Om het klassement op te stellen, maakten de critici gebruik van dertien criteria, waaronder onthoofdingen, beetwonden en verbrandingen en waaronder niet het immer subjectieve kwaliteitscriterium. Blijkt dat het spietsen van personages ongeveer een kwart van alle moordmethodes in de gruwelfilm uitmaakt.

Na "Freddy vs Jason" volgt Steven Spielbergs thriller "Jaws" (1975) met 105 bloederige daden, waaronder -niet verwonderlijk- 49 beetwonden. Op de derde plaats volgt "Jeepers Creepers 2", eveneens uit 2003. Een speciale vermelding was weggelegd voor Tim Burtons "Sleepy Hollow (1999), waarin Johnny Depp als Washington Irvings Ichabod Crane getuige is van niet minder dan 27 onthoofingen. Tagline van de film was dan ook "heads will roll". Vreemd genoeg haalde John Carpenters klassieker "Halloween" geen enkele vermelding, al staat die film bol van de spanning. Ook "Bram Stoker's Dracula", over de beruchte Vlad de Spietser, ontbreekt in het lijstje.

FamilyMediaCount telt en maakt melding van vies taalgebruik, seks en geweld in films, tv-uitzendingen en videospelletjes, met als doel verantwoordelijke ouders aanbevelingen te doen over het KT-KNT-gehalte.

Nu in het nieuws