Verjaardag Jommeke lokt stripfans naar Temse

In de Oost-Vlaamse gemeente Temse zijn aan de Wilfordkaai zondagmiddag liefst 700 mensen samengestroomd om de vijftigste verjaardag van Jommeke, de stripheld met het strooien dakje, te vieren.

Belga

De organisatoren houden het op een 700, de politie gewaagt zelfs van duizend of meer.

Geestelijke vader Jef Nys (78) kwam per boot toe aan de Wilfordkaai en werd verwelkomd door een erehaag van Jommekes, Rozemiekes en Annemiekes. Ruim 200 kinderen namen deel aan de stoet die richting gemeentehuis leidde. De groepen die het best een tafereel uit de Jommekestrips afbeeldden, konden een prijs winnen. Burgemeester Luc De Ryck, die Nys' leven op papier heeft gezet in een nieuwe biografie, en minister-president Yves Leterme, naar eigen zeggen ooit een hevig Jommekesfan, gaven de viering de nodige sérieux.

Jommeke is precies vijftig jaar oud. Op 30 oktober 1955 maakte hij zijn debuut in het parochieblad "Kerkelijk Leven". Hij had toen nog het uitzicht van een kleuter. Het is pas toen Nys samen met zijn geesteskind gedwongen verhuisde naar de krant "Het Volk" dat Jommeke opgroeide tot een reislustige tiener.

In het gezelschap van zijn boezemvriend Filiberke, Annemieke en Rozemieke, professor Gobelijn, papegaai Flip, aap Choco en hond Pekkie heeft hij de harten van striplezende Vlaanderen veroverd. Momenteel houdt Nys niet zelf de pen meer vast, maar hij waakt er niettemin over dat zijn medewerkers niet afwijken van de zedige, geweldloze lijn die Jommeke altijd heeft gekenmerkt. "Jommeke is zo herkenbaar", aldus Leterme. "Jommeke is leuk én volks. Jommeke is oer-Vlaams".

Misschien ook daarom hebben de intussen 230 albums, waarvan samen al meer dan vijftig miljoen exemplaren over de toonbank gingen, nooit aanslaan bij onze noorderburen. Leterme treurt er niet om en roemt Nys voor zijn pioniersrol en zijn strips, vol deugenieterijen maar ook doortrokken van waarden als naastenliefde en betrokkenheid.

Terwijl burgemeester De Ryck in het gemeentehuis de biografie van Nys voorstelt, kunnen kinderen naar een toneelbewerking kijken van het album "Diep in de put" door toneelkring Oberon-Puck. Zondag verscheen ook een luxe-editie van de eerste 3 Jommekesalbums. Het standbeeld van de stripheld in Temse was in een speciaal kleedje gestoken.

Nu in het nieuws