Helft van de Belgen gaat op Allerheiligen naar kerkhof

De helft van alle Belgen gaat ter gelegenheid van Allerheiligen naar het kerkhof om hun overledenen te herdenken.

Belga

Dat blijkt uit een onderzoek dat het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbuikersorganisaties (OIVO) tussen 1 november en 15 december 2004 uitvoerde.

De traditie leeft sterk in Wallonië en bij 50-plussers, maar gaat stilaan verloren bij jongeren tussen 18 en 29 jaar. Voor wie wel naar het kerkhof trekt, blijven bloemen wel traditie. Meer dan acht op de tien kerkhofgangers nemen bloemen mee. Ook hier is enkel de leeftijdsgroep van 18-29 jaar minder geneigd bloemen te kopen om bij hun kerkhofbezoek achter te laten.

Eén november blijft de datum waaraan traditioneel het meest wordt vastgehouden voor het kerkhofbezoek, al zijn er verschillen tussen de gewesten. Zo wachten Walen niet per se tot Allerheiligen om naar het kerkhof te gaan. De meeste Walen werken hun bezoek af voor 31 oktober. Vlamingen houden zich meer aan de traditie en gaan wel op 1 november naar het kerkhof.

OIVO stelde tot slot vast dat meer en meer mensen zich laten cremeren in plaats van begraven. "De reden is logisch: een begrafenis kost gemiddeld ongeveer 5.000 euro, een crematie 800 euro", luidt het. "Bij crematie is er de keuze tussen het columbarium, wat 500 euro per persoon kost, of de gratis asuitstrooiing".

Nu in het nieuws