In Willebroek gezonken containerschip boven water

Het Nederlandse containerschip "Stitch Hopper" is boven water gehaald. Momenteel worden het laatste water uit het ruim gepompt, waarna het naar een wachtplaats wordt gesleept.

Belga

BR> Dat zegt Johan Laurent, het afdelingshoofd Zeekanaal van Waterwegen en Zeekanaal NV.

Het schip zonk vorige week vrijdag in het zeekanaal Brussel-Schelde, ter hoogte van Willebroek. De 31 containers met veevoeder die in het kanaal terechtkwamen, konden twee dagen later al getraceerd en geborgen worden. Vorige week werden dan de nodige stappen ondernomen om ook het schip te kunnen bergen.

Dat gebeurde met behulp van twee drijvende bokken, die door twee duikploegen rond het schip werden aangebracht. Zaterdagnacht werd De Stitch Hopper recht getrokken. Duikers maakten het schip vervolgens luchtdicht, waarna er zondagmiddag perslucht werd ingepompt. Op die manier kreeg het schip weer min of meer zijn drijvend vermogen terug.

De Stitch Hopper werd daarna met een kraan uit het water gelicht. Nadat het ruim is leeggepompt, wordt het vaartuig naar een kade in de buurt gesleept. De gerechtsdeskundige kan dan aan zijn onderzoek beginnen.

Nu in het nieuws