Melkbedrijf in Kallo legt productie stil door geurhinder na olielek

Het melkverwerkend bedrijf Milcobel in Kallo (het vroegere Belgomilk) heeft de productie van melkpoeder stilgelegd wegens de geurhinder veroorzaakt door het lek bij Total Raffinaderij. Vorige week scheurde daar een tank open en vloeide er 35 miljoen liter aardolie weg.

Belga

Bij Milcobel wordt dagelijks één miljoen liter melk verwerkt en omgezet in melkpoeder. Daarbij wordt lucht aangezogen tijdens het drogingsproces. Doordat de lucht gecontamineerd is met aardolie ligt de productie al sinds woensdagavond stil. De melk wordt nu afgevoerd naar andere vestigingen van Micobel.

Nog zeker tot en met woensdag worden de activiteiten in Kallo niet heropgestart. Intussen bestrijden de hulpdiensten in samenwerking met Total en de gemeente Beveren de geurhinder met een speciaal schuim dat de geur van de olie moet neutraliseren. Door de wind blijft het schuim echter moeilijk liggen en ook het gewenste effect is niet bereikt. Volgens burgemeester Marc Van de Vijver wordt daarom vanaf maandag zand aangevoerd om de olie te bedekken.