Belgische jockey wint op Breeders Cup New York

De Belgische topjockey Christophe Soumillon zegevierde zaterdagavond in het zadel van de Duitse hengst Shirocco in de Breeders Cup Turf, de beroemde galoprace over 2400 meter met een prijzengeld van 2 miljoen dollar.

Belga

In de hippodroom van Belmont Park in New York lieten Shirocco en Soumillon, die 8 tegen 1 stonden, de Ierse paarden Ace (2e) en Azamour (3e) bijna twee lengtes achter zich.

Vier weken na de zege van Hurricane Run in de Prix de L'Arc de Triomphe in Parijs, won zo opnieuw een Duits paard een van de belangrijkste wedstrijden ter wereld.

"Het is geweldig om zo'n race te winnen", verklaarde Soumillon. "Shirocco houdt van een zachte ondergrond en snelle races. Vandaag was dat allebei het geval. Toen hij de finishpaal zag staan, ging Shirocco er helemaal van door", verduidelijkte onze 24-jarige landgenoot, die zijn eerste zege pakte tijdens de Breeders Cup. Voor Soumillon is het het derde grote internationale succes van het jaar na de Queen Anne Stakes met Valixir in Engeland en de Irish Oeaks met Shawanda in Ierland.

Soumillon, die dit jaar al 186 zeges behaalde, waarvan vijf van eerste categorie, telt op zijn palmares ook de Arc de Triomphe in 2003, de Prix de Diane in 2004 en Prix du Jockey Club in 2001. In de Breeders Cup Classic (2000 m), de rijkst gedoteerde race in de Verenigde Staten met 4,6 miljoen dollar, sloot de favoriet Saint Liam zijn briljante carrière af met een zege.

Nu in het nieuws