VN maakt zich op om Syrië de duimschroeven aan te draaien

De donkere wolken die zich al een tijdje boven Syrië hebben samengepakt, dreigen vanaf maandag geconcretiseerd te worden in een VN-resolutie die dreigt met "harde sancties".

Belga

De indieners van de resolutie -Washington, Parijs en Londen- zijn "optimistisch" dat het verzet binnen de Veiligheidsraad minimaal blijft.

Damascus is ervan overtuigd dat "sommigen" de V-Raad willen misbruiken als tribunaal om het regime van president Bashar Assad danig te verzwakken. De basis van de commotie -het VN-rapport van de Duitse aanklager Detlev Mehlis waarin Syrië de volle verantwoordelijkheid van de moord op de Libanese politicus Rafik Hariri wordt toegedicht- blijft intussen controversieel.

Motivatie van de resolutie is het zogeheten "gebrek aan medewerking" van Damascus in het onderzoek naar de moord op Hariri, een ex-premier die tegen de toenmalige Syrische aanwezigheid in Libanon was gekant. Inmiddels heeft Assad reeds een eigen onderzoekscomité naar de moordzaak-Hariri op poten gezet, mede omdat Damascus het "gepolitiseerd karakter" van het rapport-Mehlis aanklaagt.

Nu in het nieuws