Kathedraal van Dresden na zestig jaar heropend

Zestig jaar nadat geallieerde bommenwerpers de kathedraal vernietigden, is zondag in het Duitse Dresden de Frauenkirche heropend.

AP Ned

De openingsceremonie werd bijgewoond door zo'n 1.800 gasten, onder wie de Duitse president Horst Köhler, bondskanselier Gerhard Schröder en zijn opvolger Angela Merkel, de Britse hertog van Kent en de ambassadeurs van Frankrijk en de Verenigde Staten. Buiten de 18de-eeuwse kerk waren zo'n zestigduizend mensen bijeengekomen om de plechtigheid bij te wonen.

In de nacht van 13 op 14 februari, in 1945, bombardeerden Britse en Amerikaanse vliegtuigen Dresden en vernielden daarbij ook de kathedraal. Decennialang symboliseerde de door twee muren geflankeerde berg puin die van de kathedraal over was de vernietigende kracht die van de Tweede Wereldoorlog was uitgegaan. Na de val van het communisme en de Duitse hereniging in 1990 gingen stemmen op de Frauenkirche in oude glorie te herstellen. Het project kostte 179 miljoen euro, ongeveer honderd miljoen euro werd door particulieren, vaak ook uit Groot-Brittannië en de VS, gedoneerd.

Nu in het nieuws