India en Pakistan openen grens Kashmir vanwege aardbeving

Pakistan en India hebben zondag een akkoord bereikt over de opening van de grens tussen het Pakistaanse en het Indiase deel van Kashmir, om de hulpverlening aan slachtoffers van de aardbeving van 8 oktober te vergemakkelijken en familieleden uit beide delen van het getroffen gebied in staat te stellen elkaar op te zoeken.

AP Ned

Afgesproken werd dat de grens vanaf 7 november op vijf plaatsen wordt opengesteld, zodat aan beide kanten van de grens hulpgoederen kunnen worden afgeleverd. Burgers mogen de grens te voet oversteken. Ze moeten daarvoor wel schriftelijke toestemming hebben van de overheid in hun land. India en Pakistan hebben twee oorlogen gevoerd om Kashmir en aan beide kanten van de grens zijn duizenden soldaten gestationeerd. India beschuldigt Pakistan ervan de moslimrebellen die vechten voor afscheiding van het Indiase deel van Kashmir of aansluiting bij Pakistan actief te steunen. Een aantal van de ruim tien rebellengroepen opereert vanuit Pakistan, maar de regering van dat land zegt de rebellen slechts moreel te steunen. Pakistan en India zoeken al langer toenadering. Eerder dit jaar werd er een busdienst tussen het Indiase en het Pakistaanse deel van Kashmir ingesteld.

De directeur van het VN-kinderfonds UNICEF, Ann Veneman, zei zondag tijdens een bezoek aan het getroffen gebied in Pakistan dat nog eens duizenden mensen kunnen overlijden aan hun verwondingen of aan ziekten, als er niet meer hulp wordt geboden.

Het dodental van de aardbeving wordt momenteel geschat op ruim 78.000. In de Pakistaanse hoofdstad Islamabad wordt op 19 november een internationale donorconferentie gehouden om aan geld voor de wederopbouw van het getroffen gebied te komen. Voor de Pakistaanse televisie werd zondag gezegd dat VN-secretaris-generaal Kofi Annan de conferentie waarschijnlijk zal bijwonen.

Nu in het nieuws