Verkiezingen in Zanzibar verlopen in gewelddadige sfeer

Op Zanzibar worden vandaag parlements- en presidentsverkiezingen gehouden. De verkiezingen op het eiland voor de kust van Tanzania verlopen in een gewelddadige sfeer.

Belga

In het centrum van Stone Town, de hoofdstad van Zanzibar, dat gedeeltelijk autonoom is van Tanzania, waren er incidenten tussen aanhangers van de belangrijkste oppositiepartij CUF en militanten van de huidige regeringspartij CCM, de Revolutiepartij. Oppositieleden gooiden onder meer stenen naar CCM-leden.

Kiezers van de CUF zeggen dat de regeringspartij inwoners van het platteland naar de stad brengt om hen te dwingen voor de CCM te stemmen. Ook is er volgens de oppositie sprake van onregelmatigheden op de kieslijsten. Er wordt gevochten op straat, maar er is nog geen sprake van slachtoffers.

De presidents- en parlementsverkiezingen waren ook gepland in Tanzania, maar zijn er wegens de dood van een van de kandidaten uitgesteld tot 18 december.

De huidige president Benjamin Mkapa is volgens de grondwet na een ambtsperiode van tien jaar niet meer herkiesbaar. Als waarschijnlijke opvolger wordt minister van Buitenlandse Zaken Jakaya Kikwete van de Revolutiepartij genoemd. De 65-jarige kandidaat voor het ambt van vice-president, Jumbe Rajab Jumbe, is woensdagavond na een slepende ziekte overleden.

Nu in het nieuws