Indiase hoofdstad in hoogste staat van paraatheid

New Delhi is zondag, een dag na de drie bloedige bomaanslagen, in de hoogste staat van paraatheid. De Indiase politie heeft zaterdagavond en zondagochtend verscheidene invallen gedaan in hotels en guesthouses en minstens 22 mensen opgepakt. Het dodental is opgelopen tot 61.

Belga

De Indiase hoofdstad werd zaterdag, enkele dagen voor Diwali, het Hindoefeest van het licht, opgeschrikt door drie bijna gelijktijdige bomaanslagen. Twee bommen ontploften aan drukke markten, waar talloze mensen aan het winkelen waren voor Diwali, en een derde vlak bij een bus. Het dodental staat zondag op 61, 188 mensen zijn gewond.

Een alerte buschauffeur heeft er voor gezorgd dat het dodental nog niet veel hoger ligt. De chauffeur en een conducteur merkten een verdachte tas op. De conducteur probeerde de passagiers op een veilige plaats te verzamelen, terwijl de chauffeur de tas uit de bus gooide. De bom in de tas ontplofte vlak erna op straat. De chauffeur en de conducteur raakten gewond; de veertig passagiers op de bus ontsnapten aan de dood. Op straat raakten tien mensen gewond.

Een onbekende groepering "Inquilab" (revolutie) heeft zondag de drie aanslagen in de Indiase hoofdstad New Delhi opgeëist. De groepering eiste de aanslagen op in een telefoontje aan journalisten.

De Indiase regering wees meteen met de vinger naar radicale moslimgroeperingen, die wellicht de toenadering tussen India en Pakistan, een moslimland, willen tegenhouden. De traditionele aartsvijanden zijn overeengekomen dat de grens in het verdeelde Kasjmir wordt opengesteld om de hulpverlening na de aardbeving te vergemakkelijken. Kasjmir werd zwaar getroffen door de aardbeving van 8 oktober. In het gebied wachten duizenden mensen nog steeds op hulp.

De Indiase premier Manmohan Singh veroordeelde de aanslagen en zei niet te zullen buigen voor terroristen. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice veroordeelde de aanslagen.

Sinds zaterdagavond zijn 22 mensen opgepakt. Nog 50 andere mogelijke verdachten worden zondag ondervraagd door de politie, bericht een plaatselijk nieuwsagentschap. Andere bronnen spreken van meer dan honderd arrestaties.

Diwali wordt dinsdag in heel India gevierd. Later volgende week volgt ook het moslimfeest Eid al-Fitr.