Zeker 110 doden bij treinongeluk India

In de Zuid-Indiase deelstaat Andhra Pradesh zijn zaterdag zeker 110 mensen om het leven gekomen, toen de trein waarin ze zaten ontspoorde en in een rivier terechtkwam.

Belga

Het ongeluk gebeurde doordat een deel van het spoor in de plaats Veligonda, zo'n tachtig kilometer ten oosten van de stad Hyderabad, door een overstroming was weggeslagen.

Ongeveer honderd, veelal gewonde passagiers konden worden gered, maar gevreesd wordt dat nog veel passagiers zich in de ondergelopen treinstellen bevinden. Vanuit een helikopter neergelaten soldaten sneden de daken van de wagons open, om passagiers, die zich om niet te verdrinken hadden vastgeklemd aan bagagerekken en ventilatoren, te kunnen redden. De hulpverlening werd bemoeilijkt doordat in het gebied ook veel wegen door hevige regenval waren overstroomd. Het was de bedoeling dat de ontspoorde wagons zondag met kranen uit het water getakeld zouden worden.

Het ongeluk gebeurde 's nachts, toen veel passagiers lagen te slapen. De trein bestond uit een locomotief en zeventien wagons, waarvan er zeven ontspoorden. Het zuiden van India wordt al een ruim week geplaagd door zware regenval. Daarbij waren in Andhra Pradesh en de aangrenzende deelstaten Tamil Nadu en Karnataka al zeker negentig doden gevallen.

Dagelijks reizen in India zeker dertien miljoen mensen met de trein. Onder meer doordat het enorme spoorwegnet slecht wordt onderhouden, gebeuren in India elk jaar ongeveer driehonderd treinongelukken.

Nu in het nieuws