Brugge haalt uit voorzorg zwanen van de Reien

Het stadsbestuur van Brugge heeft haar zwanen van de Reien gehaald en opgehokt bij de groendienst. De stad gaat daarmee in op de oproep van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Brugge heeft een 100-tal zwanen.

Belga

Het FAVV legt maatregelen op om een eventuele verspreiding van het vogelgriepvirus in België tegen te gaan. Volgens woordvoerder Pascal Houbaert geldt de ophokmaatregel voor alle dieren die in gevangenschap leven of gekortwiekt zijn.

De zwanen in Brugge bevinden zich volgens hem in een schemerzone. Ze kunnen immers vrij bewegen. Volgens de stad behoren ze tot de gecultiveerde dieren en die mogen niet in contact komen met wilde exemplaren.

Houbaert heeft geen weet van gelijksoortige maatregelen in andere gemeenten en steden. Uiteraard worden alle kippen en andere vogels op kinderboerderijen overal in België op hok gezet.

Voor Brugge zijn de zwanen bijzonder. Volgens een legende moet Brugge ten eeuwigen dagen ganzen houden als herinnering aan schout Pieter Lanchals. Hij moest destijds de belastingen innen in opdracht van Maximiliaan van Oostenrijk, de weduwenaar van Maria van Bourgondië. Tijdens een opstand werd Lanchals op de Brugse Markt onthoofd voor de ogen de heerser. Hij legde hen daarna op om ten eeuwigen dagen zwanen te houden op de Reien als herinnering aan hun barbaarse daad.

Nu in het nieuws