Christine Beirens wordt nieuwe burgemeester van De Haan

Print
De Lijst Burgemeester (LB), de grootste fractie in de gemeenteraad van De Haan, heeft woensdag Christine Beirens (40) aangewezen als nieuwe burgemeester.
Zij zal vanaf nieuwjaar het mandaat overnemen van Ivan Cattysse (60). Aan de aanduiding gingen enkele weken politieke spanningen in de kustgemeente vooraf. Christine Beirens is advocate en werd in oktober 2000 voor het eerst verkozen tot gemeenteraadslid. Begin 2005 werd ze verkozen tot schepen van cultuur, onderwijs, personeel, strand- en reddingsdiensten en buitenschoolse kinderopvang. Volgens LB-fractieleider Charles Vanmassenhove gaat het om een politica met een gedegen dossierkennis. "Als nicht van oud-burgemeester en LB-oprichter Leon Beirens komt ze uit een politiek beslagen familie. Ze wordt meteen ook de eerste vrouwelijke kustburgemeester", zegt Vanmassenhove.

Burgemeester Ivan Cattrysse kondigde half september totaal onverwacht zijn ontslag aan. Een opvolger stond niet klaar. Er waren drie kandidaten: Christine Beirens, Marleen Schillewaert-Vercruyce en Paul Meyers. Intussen werd ook bevestigd dat de LB contact zocht met de oppositie om haar gezag te versterken. De LB/CD&V-coalitie in De Haan heeft slechts één zetel op overschot.

Oppositieleider Wilfried Vandaele (Samen/N-VA) wordt intussen getipt als nieuwe schepen. Vandaele zou meteen de schepen worden met de langste ervaring in de gemeenteraad. De voordracht van Beirens is nog niet ondertekend. Niet alle LB-verkozenen zijn momenteel in het land. Na de gemeenteraadsverkiezingen in 2000 vormde het ondertekenen van de burgemeestervoordracht nog een aanslepend probleem. De kans bestaat dat dit probleem zich straks opnieuw voordoet. Wilfried Vandaele zei aan Belga dat hij nog niet is geraadpleegd om de burgemeestersvoordracht mee te ondertekenen. Er zijn hem ook nog geen beloften gedaan voor een schepenambt.
MEEST RECENT