EU raadt aan geen rauwe eieren of vlees te eten

De Europese Unie raadt aan geen ongekookte eieren meer te eten en vlees van gevogelte goed te bakken alvorens het te eten om zo elk risico tot besmetting met het vogelgriepvirus te vermijden.

Belga

Dat schrijft de Financial Times in haar editie van woensdag.

De waarschuwing zou vooral worden gegeven uit voorzorg en is afkomstig van de Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid (European Food Safety Authority - EFSA).

Volgens EFSA verhindert het koken van het vlees dat mensen via de voedselketen besmet worden met het vogelgriepvirus. Maar toch kan men niet garanderen dat het kookproces elk risico wegneemt.

"We beschikken over geen enkele aanwijzing waaruit we kunnen concluderen dat mensen besmet kunnen raken via de spijsvertering, maar we kunnen het theoretisch gezien niet uitsluiten, het is mogelijk dat een dergelijke besmetting zich voordoet", aldus Herman Köter, wetenschappelijk directeur van EFSA.

"In theorie zou het mogelijk kunnen dat wanneer men het rauwe bloed eet van een geïnfecteerd dier, het virus niet volledig wordt gedood in de maag", luidt het.