Beeldhouwer Arman in New York overleden

De Frans-Amerikaanse beeldhouwer Arman is zaterdag, op 76-jarige leeftijd, overleden in New York. Dat maakten enkelen van zijn nabestaanden bekend. De man leed aan kanker.

Belga

Arman, geboren als Armand Pierre Fernandez, werd op 17 november 1928 geboren in Nice in het zuiden van Frankrijk. De man was samen met Yves Klein één van de oprichters van het "Nouveau Realisme". In 1973 veranderde hij zijn naam in Armand Pierre Arman. Hij bezat de dubbele nationaliteit Frans-Amerikaans.

Het was zijn vader, een meubelmaker, die hem leerde schilderen met olieverf. Arman trok later naar de school voor sierkunsten in Nice. Arman was zowel actief als schilder, graveur en beeldhouwer. Hij is vooral bekend voor zijn assemblages. De eerste jaren gebruikte hij bestaande voorwerpen en drukte ze -ingesmeerd met inkt- af op doek of papier. Vanaf 1959 verwerkte hij voorwerpen uit het dagelijkse leven tot assemblages. Zo vulde hij plexiglazen met de inhoud van prullenbakken, verbrijzelde voorwerpen en liet de scherven liggen, laste voorwerpen aan elkaar of goot ze in plastiek. Arman wilde de toeschouwer zo bewust maken van de dagelijkse consumptie en van het verbruikskarakter van de industriële massaproductie.

Nu in het nieuws