Tommy Lee Jones wint hoofdprijs Filmfestival Gent

"The Three Burials of Melquiades Estrada" van de Amerikaan Tommy Lee Jones heeft zaterdag de Grote Prijs voor de Beste Film gewonnen van het 32ste Filmfestival Gent.

Belga

Deze moderne western die zich afspeelt op de grens van Texas en Mexico is Jones' regiedebuut. De film is gemaakt naar een scenario van Guillermo Ariaga, de scenarist van "Amores Perros" en "21 Grams".

Aan deze hoofdprijs van het festival zit 25.000 euro vast, onder de vorm van een premie voor de verdeling van de film in Vlaanderen en Brussel. Een distributeur is er al en ook de releasedatum staat al vast: 30 november.

"The Three Burials" was ook al een van de ontdekkingen van het jongste filmfestival van Cannes waar hij de prijs voor de beste acteur (Tommy Lee Jones zelf) en die voor het beste scenario in de wacht sleepte.

De George Delerue Prijs voor de Beste Muziek (een distributiepremie van 15.000 euro) ging naar Stephen Warbeck voor de muziek van "Proof" van John Madden (VS).

De Singapore-productie "Be With Me" van Eric Khoo en Wong Kim Hoo won de Sabam Auteursprijs voor het Beste Scenario (distributiepremie van 12.500 euro). Li Yu, vrouwelijke regisseur van de Chinese prent "Dam Street" kreegt de Robert Wise Prijs voor de Beste Regisseur (5.000 euro distributiepremie).

Nu in het nieuws