350 werknemers Sappi stappen mee in betoging

Zowat 350 werknemers van papierproducent Sappi in Lanaken zijn zaterdagmiddag opgestapt in een protestbetoging doorheen het centrum van Lanaken.

Belga

De actie is een initiatief van het gemeenschappelijk vakbondsfront. Die nemen het niet dat de directie terugkomt op eerder gemaakte afspraken in het kader van de cao-onderhandelingen en verzetten zich tegen de sociale afbouw die de directie naar verluidt wil doorvoeren.

De actievoerders verzamelden omstreeks 13 uur op de parking van Sappi aan de Montaigneweg in Lanaken. Van daaruit trokken de manifestanten doorheen het centrum. Eindpunt van de protestmars was het gemeentehuis in Lanaken. Daar hadden de vakbondsvertegenwoordigers een onderhoud met burgemeester Alex Vangronsveld (VLD).

De burgemeester aanhoorde de grieven van de bonden en engageerde zich om te bemiddelen in het conflict zodanig dat directie en bonden opnieuw zo snel mogelijk "on speaking terms" geraken. De tussenkomst van de burgemeester is niet echt verwonderlijk aangezien naar schatting 80 procent van de Sappi-werknemers inwoners van Lanaken zijn.

De middagploeg bij de papierproducent sloot zich eveneens bij de betoging aan en ging zaterdag niet aan de slag. De werknemers van de avondshift gaan in principe wel aan de slag, tenzij ze beslissen om tot spontane acties over te gaan, zo zei vakbondsafgevaardigde Ludo Cox van het ACV.

Tal van werknemers van de avondshift stapten zaterdagmiddag overigens ook mee op in de protestmars. De protestmars veroorzaakte zaterdagnamiddag de nodige verkeershinder in Lanaken.