"Twee Luikse schandalen rond huisvesting"

Achttien gezinnen wonen sinds twee jaar zonder te betalen in evenveel woningen van een huisvestingsmaatschappij in Hognoul.

Belga

Dat schrijven de kranten van Sud Presse zaterdag. In Flémalle heeft burgemeester Gilbert Van Bouchaute voor de bouw van zijn huis een voorschot van 148.000 euro gekregen van een maatschappij voor sociaal krediet.

Van Bouchaute vervult elf betaalde mandaten. Hij is onder meer burgemeester en algemeen directeur van de Association liégeoise du gaz. De man is secretaris-zaakvoerder van de maatschappij voor hypothecair krediet "Le travailleur chez lui" (TCL), die voor 90 procent in handen van de Association liégeoise du gaz is.

TCL heeft hem eind 1998 een voorschot gegeven van 5,5 miljoen oude Belgische franken. Het geld was bedoeld om de bouw van een woning te financieren. Uit de boekhouding moet blijken dat er op 31 oktober 2002, vier jaar na de overeenkomst, nog geen enkele terugbetaling is gebeurd. Van Bouchaute stelt dat het voorschot sindsdien volledig is terugbetaald.

In Hognoul wijst men als oorzaak op administratieve vertragingen en een verandering van eigenaar van de huisvestingsmaatschappij. Dat gebeurde in januari 2004. De situatie zou binnenkort worden geregulariseerd.

Nu in het nieuws