Kopstuk mensenhandel zwaarder bestraft

Het hof van beroep legde de leider van een organisatie die zich schuldig maakte aan mensenhandel, een celstraf op van zeven jaar. Dat is twee jaar meer dan de eerste rechter.

jforier

De rechtbank veroordeelde in april Osman S. (38) tot vijf jaar cel. Hij was de leider van een zevenkoppige Turks-Koerdische criminele organisatie die illegalen via Antwerpen naar Groot-Brittannië smokkelde. Op 1 juni 2004 onderschepte de politie een bestelwagen waarin, achter enkele bakken bier, drie illegalen zaten. Ze zeiden dat ze op weg waren naar Engeland en voor de oversteek tot 5.000 euro betaalden. Osman S. bekende dat hij tussen 30 april 2003 en 1 juli 2004 vanuit een café in de Diepestraat tientallen transporten organiseerde. Hij zorgde voor de oversteek naar Groot-Brittannië via Calais, Oostende of Rotterdam.

Soms gebruikten de mensenhandelaars zelfs een privé-vliegtuig. Ze ontvingen van illegalen meer dan 50.000 euro. Osman S. ging in beroep tegen de veroordeling van vijf jaar. Maar het hof van beroep meende dat de leider een zwaardere straf verdiende.

Nu in het nieuws