Deel ambtenarencomplex tegen de vlakte

Vlaams minister Geert Bourgeois verkoopt nog dit jaar het Copernicusgebouw aan het Kievitplein, achter het Centraal Station. De koper van het complex, waar nu de Vlaamse ambtenaren in Antwerpen werken, moet er naast kantoren ook woningen creëren. Een deel zal moeten worden afgebroken.

jforier

”We verkopen het gebouw dit jaar”, zegt minister Bourgeois (N-VA). ”Het complex voldoet niet aan de behoeften van een modern administratief centrum. En is te klein. Zo moeten ook de buitendiensten van landbouw, bijzondere jeugdbijstand maar ook VIZO of de Vlaamse Milieumaatschappij een plek krijgen in ons kantoor in Antwerpen. We gaan nu 15.000 tot 20.000 m2 huren. We blijven wel in de buurt van het station.”

Rond 2007 moeten de ambtenaren hu nieuwe plek vinden. Samen met de stad legt Bourgeois de koper een aantal voorwaarden op. ”Zo moet een deel van het gebouw een woonfunctie krijgen”, aldus schepen van Campenhout (VLD). ”En moet er meer open ruimte en vrije doorgang op het terrein komen. Zodat een deel zal moeten worden afgebroken.” Bewonersgroep De Ploeg, die al geruime tijd actie voert rond het Kievitplein, reageert tevreden.

”Dit is de derde doorbraak. Eerst werden drie van de acht gebouwen-in-aanbouw op Kievitplein hertekend. Met bv. meer woningen in plaats van kantoren, en komen er op de gelijkvloerse verdieping een grand café, een publieksvriendelijk restaurant en winkels. Vervolgens kocht de provincie het klooster in de Ploegstraat, waar sociale organisaties, het secretariaat van stRaten-generaal en een buurtcentrum zich zullen huisvesten.” ”Deze nieuwe ontwikkeling is voor de wijk veel gunstiger en krijgt stilaan voor Vlaanderen ongeziene proporties.

De bewoners hebben zich succesvol verzet. Niet door simpelweg ‘awoe’ te roepen, maar gewapend met een stedenbouwkundige analyse waarmee ze steun vonden bij heel wat anderen. Hopelijk bezinnen besturen zich over het belang van tijdige, transparante en intelligente inspraak”, aldus De Ploeg.

Nu in het nieuws