Beweging verlaagt kans op borstkanker

Vrouwen die regelmatig bewegen, lopen 20 tot 40 procent minder risico op borstkanker. Elk uur extra lichamelijke inspanning per week zou het gevaar met 3 tot 8 procent kunnen terugbrengen. Dat blijkt uit een rapport van KWF Kankerbestrijding over het verband tussen lichaamsbeweging en verschillende vormen van kanker.

Belga

In het donderdag gepubliceerde rapport proberen de onderzoekers conclusies te trekken uit bestaand onderzoek. Voor borstkanker bleek een verband met beweging vast te stellen, voor andere vormen van kanker was dit lastiger.

Voor darmkanker bestaan er wel aanwijzingen dat deze ziekte minder voorkomt bij mensen die regelmatig in beweging komen, maar keihard bewijs is er niet. Hetzelfde geldt voor baarmoederkanker. Op zoek naar een verklaring voor het verband tussen bewegen en kanker, komt het rapport uit bij geslachtshormonen en de insulinespiegel. Onderzoek heeft uitgewezen dat meisjes die intensief sporten onregelmatiger menstrueren. Daardoor staan zij minder bloot aan het geslachtshormoon oestrogeen. Geslachtshormonen kunnen de groei van tumorcellen bevorderen. Bij vrouwen na de menopauze verlaagt beweging de concentratie van verschillende geslachtshormonen in het bloed.

Een gebrek aan lichamelijke activiteit en overgewicht kan leiden tot een hoog insulinegehalte in het bloed. Dit kan het ontstaan van kanker in de hand werken.

Nu in het nieuws