Hubble speurde naar zuurstof op de Maan

Tijdens de zomer heeft de Hubble Ruimtetelescoop (HST) tijdens ongewone observaties op sommige plaatsen op de Maan potentieel unieke variëteiten aan zuurstofrijke glasachtige bodem gevonden, zo heeft de NASA meegedeeld. De bevindingen kunnen toekomstige missies naar de natuurlijke satelliet van de Aarde vooruithelpen.

Belga

Hoewel de Hubble er niet voor ontworpen werd, richtten wetenschappers de kijker ook eens op de Maan, op zoek naar zuurstofhoudende mineralen. Gezien het hemellichaam geen atmosfeer heeft, moet eventueel aanwezige zuurstof in de ondergrond dienen gevonden en ontgonnen te worden voor toekomstige bemande en robotmissies naar de maan.

De waarnemingen met het ACS-instrument leidden tot de eerste zeer scherpe ultraviolette foto's die ooit van de Maan zijn genomen, naast beelden in het zichtbare licht. Het ging om geologisch zeer verschillende gebieden zoals de Aristachus-krater en de belendende Schroter's Valley, plus de landingsplaatsen van Apollo 15 en Apollo 17. Wetenschappers vergelijken nu de door de astronauten meegebrachte stalen van de maanbodem met de nieuwe foto's.

"Onze eerste bevindingen ondersteunen het potentieel bestaan van enkele unieke variëteiten of zuurstofrijke glasachtige bodem in zowel het Aristachus-gebied als de regio's van Apollo 17", aldus NASA-wetenschapper Jim Garvin. Die plaatsen "kunnen goed geschikt zijn voor bezoeken van robots en mensen om te leren leven op de Maan".

Nu in het nieuws