Zieke Chris Rea neemt afscheid met elf cd's

Kanker heeft lichamelijk een zware tol van hem geëist, maar dat belette Chris Rea niet om een 'monumentaal' afscheidscadeau voor zijn fans klaar te stomen.

Belga

De zanger van klassiekers als "Josephine" en "Road to Hell" heeft dezer dagen een box met liefst elf cd's in de winkel liggen. "Blue Guitars" -want zo heet de box- omvat ook een dvd en meer dan 50 prenten die door Rea zelf werden geschilderd.

De zanger heeft de kanker weliswaar overwonnen, maar hij heeft een zware prijs betaald. In een zestien uur durende operatie werd de alvleesklier en een derde van de maag verwijderd. De gezondheid van de 54-jarige Rea is moeilijk te voorspellen, en dat maakt dat hij volgend jaar voor de laatste keer gaat touren onder de naam Chris Rea. De afscheidstournee brengt hem op 22 februari 2006 ook naar Vorst Nationaal. Nadien wil Rea wel nog af en toe op de planken staan met de driekoppige bluesgroep 'Memphis Fireflies'.

Voor "Blue Guitars" vertoefde de zanger ongeveer een jaar in de studio. Hij legde zichzelf en zijn muzikanten een strik tijdsschema op: drieënhalve week per cd. "Elke maand bouwden we de studio om, om het geluid te krijgen dat er vroeger bijvoorbeeld in New Orleans of de clubs in Chicago geweest is", aldus Rea. Hij schreef alle 137 nummers zelf. Rea financierde "Blue Guitars" op zijn eentje. "Een platenfirma zou dit zeker nooit hebben betaald", luidt het.