Miljoen euro en kwijtschelding huur voor Belgisch stripmuseum

Het Belgisch Centrum van het Beeldverhaal (BCB) in de Brusselse Zandstraat krijgt van de Nationale Loterij een uitzonderlijke subsidie van een miljoen euro. Bovendien moet het stripmuseum in de toekomst geen huur meer betalen en wordt de huurschuld aan de Regie der Gebouwen kwijtgescholden. Dat deelde het BCB woensdag mee tijdens een persconferentie.

Belga

Vrijdag besloot de ministerraad een uitzonderlijke subsidie van een miljoen euro van de Nationale Loterij aan het BCB toe te kennen om een nieuwe impuls aan zijn activiteiten te geven. Ook werd beslist dat minister van Financiën Didier Reynders in overleg met de Regie der Gebouwen de nodige maatregelen zal treffen om de nog verschuldigde huur kwijt te schelden en het gebouw in de toekomst gratis ter beschikking te stellen.

Toen het BCB in 1989 zijn deuren opende, kreeg het de belofte geen huur te moeten betalen aan de Regie der Gebouwen. Maar na drie jaar was er terzake echter nog steeds geen politieke oplossing, zodat het stripmuseum een jaarlijkse huur van ongeveer 100.000 euro moest betalen.

De BCB kreeg dat bedrag nooit bijeen. Het stripmuseum is immers een privé-vzw, die vijftig procent van zijn inkomsten uit de ticketverkoop van de bezoekers haalt. De andere vijftig procent wordt gehaald uit de opbrengsten van de stripwinkel Slumberland, de Brasserie Horta, zalenverhuur en evenementen. Slechts vijf procent kwam in 2004 uit subsidies.

Het stripmuseum is al zestien jaar gehuisvest in het Waucquez-warenhuis, dat in 1906 ontworpen werd door architect Victor Horta en eigendom is van de Regie der Gebouwen. Zestien jaar lang zochten het BCB, de Regie der Gebouwen en de minister van Financiën naar een oplossing voor het probleem.

Tijdens het weekeinde van 31 maart en 1 april 2006 wordt de honderdste verjaardag gevierd van het oude warenhuis Waucquez. Naar aanleiding van het evenement organiseert het BCB van 13 december 2005 tot 23 april 2006 de tentoonstelling "Een weelderig warenhuis. Art nouveau bij de afdeling stripverhalen".

Jaarlijks bezoeken ongeveer 250.000 Belgen en buitenlanders het stripmuseum.

Nu in het nieuws