Geheime opslagplaats voor Maria-geschenken ontdekt

Een Nederlandse antropologe heeft ontdekt dat er in de Franse bedevaartplaats Lourdes een officieus archief bestaat van cadeautjes die pelgrims aan Maria schenken.

Belga

De verzameling wordt zorgvuldig geheim gehouden voor de kerkelijke autoriteiten. De ontdekking werd woensdag door het Nederlandse dagblad De Gelderlander gemeld, aldus de site KatholiekNederland.nl.

Al 150 jaar nemen pelgrims "ex-voto's" mee naar Lourdes. Dat zijn cadeautjes die uit devotie en dankbaarheid aan de Heilige Maagd worden geschonken. De prullaria kunnen niet worden bewaard. Functionarissen zorgen ervoor dat de spullen worden vernietigd. Maar volgens Catrien Notermans van de Radbouw Universiteit is er iemand in Lourdes die de devotionele dingetjes buiten de officiële instanties om weghaalt en zorgvuldig bewaart.

Na een lange zoektocht vond de Nederlandse wetenschapster een illegale opslag van verloren gewaande ex-voto's op een plaats niet ver van het officiële heiligdom. De antropologe zag een enorme verzameling creatieve uitingen: schilderijtjes versierd met borduurwerk, breiwerkjes, doosjes met persoonlijke spulletjes, zakdoeken, menselijk haar, gebeden, foto's en stickers met rode hartjes, vastgemaakt op de afbeelding van Maria, alsmede loopstokken en protheses.

De beheerster van dit omvangrijke archief drukte de antropologe op het hart dit 'verborgen werk' niet met naam en toenaam in de openbaarheid te brengen. "Het werk wat ik doe wordt door de autoriteiten niet goedgekeurd. Lourdes is een mannenwereld. Ik hou er rekening mee dat ik hier op een dag mee moet stoppen als ze er achter komen. Zij vinden deze ex-voto's niet belangrijk, het is rommel, zeggen ze, wegwerpspulletjes zonder enige waarde. Maar ik heb er een passie voor. Ik hou van deze ex-voto's, ik bekommer me erom en ik geef ze de plaats die ze verdienen, heel dicht bij het beeld van Maria", zei de beheerster tegen Notermans.

Nu in het nieuws