Directie Artic/Frisa wil herstructeren: 70 banen op de tocht

Bij ijsroomfabrikant Artic/Frisa staan 70 banen op de tocht. Dat kregen de vakbonden donderdag te horen op een speciale ondernemingsraad.

Belga

Het bedrijf acht een herstructurering noodzakelijk om de toekomst van het bedrijf te verzekeren in een markt die kampt met overcapaciteit. Artic/Frisa is een familiaal bedrijf en produceert ijs, zowel huismerken als het gekende eigen merk Artic, voor zowel de grootwarenhuizen als de horecasector. In 1995 werd het bedrijf overgenomen door het Nederlandse Moraco. Goede bedrijfsresultaten waren er de jongste jaren niet, integendeel. Volgens Yvan Bauwens (ACV-Voeding & Diensten) stapelden de verliezen zich op. In 2003 was er door de hete zomer nog een winst van 300.000 euro, maar in 2004 was er een verlies van drie miljoen euro en de prognoses van dit jaar zijn opgesteld in dezelfde orde van grootte.

De directie maakt zich sterk dat een herstructurering ervoor kan zorgen dat 2005 toch nog afgesloten wordt met een break-even. "Enerzijds zullen een aantal producten die niet winstgevend zijn, uit het gamma moeten worden gehaald en zal het personeelsbestand hieraan moeten worden aangepast. Anderzijds zal worden geïnvesteerd in een nieuw softwarepakket dat de efficiëntie van het bedrijf substantieel zal verhogen", luidt de mededeling van de directie.

In de vestiging in Kuurne werken 151 arbeiders en 54 bedienden. Op de ondernemingsraad werd bekendgemaakt dat het de bedoeling is 50 arbeiders en 20 bedienden te laten afvloeien. De vakbonden willen nu via het sociaal overleg het aantal naakte ontslagen beperken.

Nu in het nieuws