McDonalds ziet omzet stijgen, vooral groei in Europa

De Amerikaanse hamburgerketen McDonald's heeft in het kwartaal van juli tot en met september meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Belga

De winst ging wel achteruit doordat de keten vorig jaar nog kon rekenen op een uitzonderlijk fiscaal voordeel, dat er nu niet was.  De sterkste groei boekte McDonalds in Europa. In thuisland VS ging de verkoop nog vooruit, maar minder dan de laatste jaren.  De omzet in het derde kwartaal bedroeg 5,3 miljard dollar (4,4 mia euro). Dat is 8 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 778,4 miljoen dollar in het derde kwartaal 2004 tot 735,4 miljoen nu.  Topman Jim Skinner verklaarde dat de groei het sterkst was in Europa (+5,1%), aangetrokken door Duitsland, Frankrijk en Rusland. Hij hoopt door nieuwe menu's, marketing en prijsinitiatieven de groei te kunnen doorzetten op lange termijn. In de VS, de grootste markt voor McDonalds, steeg de omzet nog met 3,7 pct maar dat is wel het laagste groeicijfer in tweeënhalf jaar. 

Over de eerste negen maanden van dit jaar boekte de hamburgerketen een omzet van 15,2 miljard dollar ( 8p) en een winst van 2 miljard dollar ( 6p).  McDonalds telt wereldwijd meer dan 30.000 restaurants en is daarmee de grootste fastfoodketen ter wereld.

Nu in het nieuws