Iran geeft documenten aan IAEA-inspecteurs

Iran heeft VN-inspecteurs documenten over zijn uraniumverrijkingsactiviteiten overhandigd en hun toegestaan een hooggeplaatste functionaris die er bij betrokken zou zijn te ondervragen.

AP Ned

Diplomaten en functionarissen bij het Internationaal Atoomenergie Agentschap in Wenen hebben dat donderdag gezegd. Het IAEA hoopt inzicht te krijgen in hoeverre het Iraanse leger bij de geheime uraniumactiviteiten betrokken is. Het is voor het IAEA onduidelijk hoeveel centrifuge- en aanverwante technologie Iran in de jaren '80 via de zwarte markt heeft verworven en waar de apparatuur is opgesteld. Het vermoeden bestaat dat Iran niet al het materiaal bij het IAEA heeft opgegeven en dat het Iraanse leger een deel ervan heeft achtergehouden om er stiekem kernwapens mee te ontwikkelen. IAEA-woordvoerster Melissa Fleming zei dat het IAEA geen commentaar geeft op lopende onderzoeken. Medewerkers en diplomaten spraken onder het beding dat hun naam niet genoemd zou worden.

Een Amerikaanse functionaris noemde de Iraanse beslissing om na twee jaar dralen met de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties samen te werken een belangrijke concessie. Maar hij benadrukte dat Teheran nog altijd moet voldoen aan verzoeken van het IAEA om toegang te verschaffen tot militaire installaties waar volgens Washington mogelijk kernwapenactiviteiten worden ontplooid.

Door met het IAEA samen te werken lijkt Iran de dreiging van een veroordeling door de VN-Veiligheidsraad en mogelijke sancties te willen afwenden. Een diplomaat temperde de verwachting dat Iran nu eindelijk volledige openheid van zaken zal geven over zijn nucleaire programma's. Sommige onderdelen daarvan waren zo geheim dat zelfs het politieke leiderschap er niet van afwist. Iran zegt alleen in kernenergie geïnteresseerd te zijn om elektriciteit op te wekken.

Nu in het nieuws